Democrat-liberalii își vor alege un nou președinte la finalul acestei luni, conducerea PDL convenind în această seară organizarea unei Convenții Naționale extraordinare (congres extraordinar -n.r.) pe 30 iunie. Propunerea va fi avansată spre validare Consiliului Național de Coordonare care se va reuni marți și care va valida comisia de organizare a Convenției, din care să facă parte nouă reprezentanți ai filialelor cu rezultate bune în alegeri. Numărul de delegați a fost stabilit la 1.450, același ca în urmă cu un an când a fost ales președinte Emil Boc.
Dispute juridice
Decizia a fost luată la finalul unei ședinte a Colegiului Director, al doilea convocat în această săptămână, ca urmare a demisiei lui Emil Boc și a întregii echipe de conducere. Chiar dacă mai puțin tensionată decât întâlnirea precedentă, replicile dure nu au lipsit în timpul ședinței de astăzi. Tonul l-a dat Monica Macovei care în debutul reuniunii, susțin surse participante, a propus varianta unei conduceri colegiale, din care să facă parte un număr convenit de lideri ai partidului. Mandatul acesteia ar fi urmat să fie până după alegerile parlamentare,iar o astfel de variantă care ar fi evitat un congres extraordinar pentru alegerea unui nou președinte, de altfel pasul statutar după depunerea mandatului de către Boc. Chiar dacă în urmă cu câteva zile, acesta vorbise despre congresul extraordinar, în ședința de astăzi s-a aliat propunerii făcute de Monica Macovei, care de altfel a fost susținută și de Gheorghe Falcă, Elena Udrea și Roberta Anastase.
Potrivit unor surse participante, europarlamentarului PDL i s-a atras atenția că statutul nu prevede o astfel de conducere interimară singura variantă fiind cea a congresului. Monica Macovei a insistat că acest lucru se poate rezolva, putând fi convocată o ședință a Consiliului Național de Coordonare care să modifice statutul în acest sens. Cum o pentru validare a unui nou statut se poate face doar de congres, democrat-liberalii au comentat că ar fi penibil ca un asemenea eveniment să fie organizat doar pentru acest lucru. Chiar și așa, o altă problemă ridicată în discuție a fost faptul că noul statut poate fi contestat la tribunal ceea ce ar putea pune PDL în situația de a nu-și putea depune listele de candidați, fără a avea o conducere legitimă.
Monica Macovei a insistat că juridic nu pot apărea probleme în acest sens, insistența sa iritându-l pe Vasile Blaga care i-ar fi fi întors-o tranșant: „Nu ne mai mințiți!”.
Și Gheorghe Falcă, susținător al variantei propuse de Monica Macovei, l-a enervat pe liderul PDL Mehedinți, Mihai Stănișoară. Insistența primarului Aradului, unul dintre cei care au cerut joi demisia lui Emil Boc și au pledat pentru predare partidului lui Mihai Răzvan Ungureanu ca singură soluție, l-a făcut pe Stănișoară să răbufnească. „Ne-am săturat să ne tot dai lecții”, i-ar fis spus acesta lui Falcă, potrivit unor surse participante.
Cine se bate pentru șefia PDL
Mulți dintre liderii de organizații care au pledat pentru organizarea Convenției Naționale extraordinare au sugerat că Vasile Blaga este cel mai potrivit pentru a prelua în acest moment partidul. Președintele Senatului nu a făcut însă nicio promisiune, că va candida sau nu, anunțându-și colegii încă de la începutul ședinței că nu va vota niciuna dintre variantele puse pe masă, tocmai pentru a nu fi suspectat că are un interes precis.
În cele din urmă, 36 dintre liderii PDL au votat pentru Convenția Națională, în vreme ce doar 14 au optat pentru varianta unei conduceri interimare. Chiar dacă alegerile pentru o nouă conducere a PDL sunt programate în două săptămâni deocamdată niciunpedelist nu și-a asumat oficial o candidatură. Vasile Blaga este susținut de o mare parte a filialelor pentru preluarea conducerii. Cu toate acestea, reformiștii – Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu și Toade Paleologu – s-au reactivat și ei, promițând o moțiune al cărui conducător să vizeze funcția de șef al partidului. De altfel, europarlamentarul Cristian Preda a cerut o derogare pentru a putea candida la o funcție în viitoarea conducere a PDL. „Da, am cerut derogare pentru a candida, pentru că, spre deosebire de amicii mei Sever Voinescu și Monica Macovei, eu nu am cerut anul trecut”, a declarat, pentru gândul, Cristian Preda.
Gândul a transmis LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor .
UPDATE 21:20 Emil Boc, Elena Udrea, Monica Macovei, Sever Voinescu, Teodor Paleologu, Roberta Anastase au fost printre cei 14 democrat-liberali care au votat pentru prelungirea până după alegerile generale a mandatului conducerii interimare a PDL, au declarat, duminică seara, surse din PDL
UPDATE 20:27 „Am vorbit cu președintele Băsescu la telefon, dar nu despre convenție, i-a urat La mulți ani mamei mele, a fost ziua ei”, a răspuns Boc la o întrebare a jurnaliștilor.
UPDATE 20:20 Emil Boc a declarat că PDL a hotărât convocarea Consiliului Național de Coordonare, pentru marți, la ora 11:00. Marți, pedeliștii vor propune consiliului organizarea, pe 30 iunie, a unei Convenții Naționale extraordinare pentru alegerea unei noi conduceri a PDL. Președintele demisionar a spus că la convenție vor participa 1450 de delegați și că de organizarea acesteia se va ocupa un comitet format din nouă persoane din filialele cu cele mai bune rezultate în alegerile locale. Totodată, Boc a mai spus că astăzi s-a aprobat o derogarea pentru cei care vor să candideze, astfel încât să nu mai fie necesară o vechime minimă în PDL pentru a candida la o funcție în partid.
UPDATE 20:08 Grupul reformist din PDL – Cristian Preda, Monica Macovei, Sever Voinescu și Toader Paleologu – intenționeză să depună o moțiune la Convenția Extraordinară a PDL de la finalul acestei luni, au declarat, pentru gândul, surse democrat-liberale. Deocamdată nu s-a decis însă cine va candida la șefia partidului, aceasta fiind și logica cererii de derogare făcute de Cristian Preda. O decizie va fi luată în zilele urmatoare.
UPDATE 19.31 Democrat-liberalii au decis organizarea unei Convenții Naționale extraordinare pentru alegerea unei noi conduceri a PDL, după demisia de joi de la șefia partidului a lui Emil Boc. Congresul ar urma să aibă loc la finalul acestei luni.
Europarlametarul Cristian Preda a cerut o derogare pentru a candida pentru o funcție în partid. „Da, am cerut derogare pentru a candida, pentru că, spre deosebire de amicii mei Sever Voinescu și Monica Macovei, eu nu am cerut anul trecut”, a declarat, pentru gândul, Cristian Preda.
Democrat-liberalii se întâlnesc astăzi într-o nouă ședință a Colegiului Director pentru a pune la punct strategia partidului după demisia, joi seară, în bloc, a conducerii PDL în frunte cu Emil Boc. Statutar, Convenția Națională extraordinară este pasul următor, însă o serie de lideri ai partidului iau în calcul si varianta unei conduceri interimare din care să facă parte liderii cu rezultate bune în alegeri. Dintre aceștia – chiar cei care au înclinat balanța în a-l împinge pe Boc de pe scaunul de președinte, însă care nu doresc instalarea în fruntea partidului a lui Vasile Blaga, cotat cu prima șansă la succesiune.
Practic în acest moment variantele de lucru sunt aducerea lui Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea partidului, preluarea PDL de către Vasile Blaga sau o conducere interimară.
Congres versus conducere interimară
Gheorghe Falcă, Dorin Florea și George Scripcaru au dat peste cap, joi seară, planul menținerii lui Emil Boc decorativ la șefia PDL, forțând o demisie la vârf. Chiar dacă cei trei susțin o mișcare rapidă care să-l aducă în prim plan pe fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, timpul scurt în care ar trebui să se organizeze o Convenție îl pune în pole position pe Vasile Blaga, considerat singurul capabil în acest moment pentru a mobiliza partidul în preajma alegerilor. Mai ales, că MRU nu și-a anunțat intenția de a face pasul în PDL, poziționarea sa față de democrat-liberali fiind până în acest moment din afara partidului.
Astfel, susțin surse din partid, aripa Falcă-Florea-Scripcaru va încerca să împiedice un congres de alegeri dacă nu se va conveni asupra unei singure candidaturi la șefia partidului, astfel încât evenimentul să fie unul care să transmită un mesaj de unitate și de forță către militanți. Cât privește candidatul, aceștia fac lobby pentru Mihai Răzvan Ungureanu, însă în această ecuație un cuvânt greu de spus îl va avea și președintele Traian Băsescu, de la care se așteaptă un semnal concret.
În acest context, varianta unei conduceri interimare sau colective este vehiculată din ce în ce mai insistent. Mandatul unei astfel de conduceri ar urma să fie trecerea partidului prin alegeri și oficializarea legăturii cu Mihai Răzvan Ungureanu și platforma sa într-o structură mai largă de dreapta. „În faza actuală, când dreapta este debusolată, trebuie să găsești persoane care să coalizeze forțele de dreapta. Trebuie găsit altcineva – cu un bun leadership, care să fi demonstrat că e capabil, să exprime încredere, să înțeleagă situația actuală a partidului și să fie capabil să strângă partidul. Dacă nu se găsește, să fie o conducere colectivă a partidului, cu mandat clar, iar unei persoane din rândul conducerii colective să îi fie delegate atribuții de reprezentare juridică a partidului. Când spun mandat clar mă gândesc la pregătirea strategiei pentru alegerile generale, validarea candidaturilor – să-i dea la o parte pe cei expirați și ineficienți”, a declarat Dorin Florea, primarul din Târgu Mureș și până joi seară vicepreședinte al partidului.
Varianta unei conduceri interimare, din care să facă parte pedeliștii care au avut rezultate bune la locale este susținută și de șeful PDL Sălaj, Lucian Bode.
„Nu susțin și nu agreez varianta organizării unei Convenții Extraordinare a partidului, întrucât aceasta nu poate spune prea multe referitor la situația actuală a PDL. Cred că soluția pentru conducerea PDL este desemnarea unui Consiliu interimar, care să aibă un mandat clar în ceea ce privește obiectivele urmărite și termenele de realizare a acestora. În obiective trebuie puse stabilirea unei strategii pentru alegerile parlamentare și clarificări referitor la coagularea unei forțe de dreapta în politica românească, în jurul PDL. Consiliul interimar ar trebui să includă nume precum Gheorghe Falcă, Dorin Florea, Mircea Hava și George Scripcaru”, a declarat Bode, citat de Mediafax.
Varianta lui Oltean
Problema unei conduceri interimare ridică însă câteva probleme juridice, nu ar putea reprezenta partidul sau să semeze listele de candidați. În lipsa unui congres, ex-secretarul general al PDL, Ioan Oltean avansează o altă variantă: menținerea conducerii demisionare pentru reprezentare juridică și desemnarea uneia interimare pentru reprezentare politică.
„Dacă mergem pe Convenție Națională, atunci se va putea discuta despre un nou președinte. Dacă mergem pe conducere interimară în care să păstrăm actuala conducere pentru reprezentare juridică, atunci vom desemna un Comitet interimar care va alege un președinte cu rol în reprezentarea politică a partidului. Eu cred totuși că se va merge pe Convenție Națională”, a spus Oltean.
Cine-l vrea președinte pe Blaga
Mare parte însă dintre liderii PDL susțin organizarea unei Convenții Naționale Extraordinare și-l văd președinte pe Vasile Blaga. Liderul PDL Alba, Mircea Hava a declarat, pentru Mediafax, că îl va susține pe Vasile Blaga deoarece crede că în puterea, experiența și autoritatea acestuia să reconstruiască partidul. Pe aceeași poziție se situează și sefii organizațiilor Neamț, Gheorghe Ștefan, Timiș – Constantin Ostaficiuc, Constanța – Gigi Chiru și Dolj – Radu Berceanu. Chiar și liderul PDL Arad, Gheorghe Seculici, îl susține pe Blaga, chiar dacă Gheorghe Falcă are rezerve în această privință.
„Îl consider drept cel mai potrivit pentru a fi desemnat președinte al PDL”, a declarat Seculici.
Vasile Blaga va lua însă o decizie în privința candidaturii cel mai probabil în acestă seară, în funcție de ce se va decide în Colegiul Director. Până acum a evitat o poziție tranșantă. „Am văzut tot felul de discuții – candidează, nu candidează. Oricine candidează într-o echipă. Eu nu am spus că nu voi candida. Nici că voi candida. Dacă colegii vor ajunge la concluzia asta și au fost astăzi voci destule în BPN care se îndreptau spre o astfel de soluție, atunci sigur o să mă consult și vom merge mai departe. Numai că important este cum va merge tot partidul mai departe. Eu am spus că nu candidez în echipa de organizare a unei Convenții, pentru că nu pot să candidez la președinția partidului ca membru al unei echipe de organizare a unei Convenții. Cel mai important e să rămânem uniți, să avem o conducere care să nu poată fi contestată la alegeri”, a declarat Blaga, joi seară, după ședința Colegiului Director.